woensdag, 23 november 2016 14:22

Stelara goedgekeurd voor gebruik in Europa Aanbevolen

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Stelara (ustekinumab) werd op 11 november 2016 goedgekeurd boor gebruik door de Europese Commissie voor gebruik bij volwassenen met een matige tot ernstige vorm van de ziekte van Crohn en waarbij andere medicatie onvoldoende meer helpt. Stelara is de eerste biologische therapie voor de ziekte van Crohn die zich richt tegen interleukine 12 en interleukine 23 die een rol zouden spelen bij het ontstekingsproces van de ziekte.

Dit medicijn wordt de eerste maal toegediend via een infuus, gevolgd door een injectie die de patiënt elke 8 of 12 weken zelf kan zetten. Patiënten konden Stelara al krijgen in studieverband, door de Europese goedkeuring kan de terugbetaling verder geregeld worden (dit duurt doorgaans maximum 1 jaar).

Gelezen: 6796 keer

4 reacties

 • Reactielink demedts david maandag, 25 september 2017 14:00 Geplaatst door demedts david

  ik zou bij mijn volgende baxter overschakelen op Stelara wegens toenemende klachten van bijwerkingen zoals slecht genezende wonden (weken, maanden voor kleine kwetsuren), drogen huid (neus (compleet uitgedroogd en vol korsten) rond ogen (met als gevolg vele oogontstekeningen van het pikken van de ogen), schimmelinfecties die maar moeilijk weggaan zelfs met constant cremen.
  Ik zou dus starten met 1 startbaxter met daarna zelf toediening van een subcutane spuit elke 8weken.
  Nu hoe volgen ze op of dit al dan niet aanslaat? Want mijn Crohn last thv mijn buik is gelukkig nog beperkt (wel heel veel last van nierstenen). Zijn er nog mogelijkheden om terug te keren naar Infliximab (remicade) indien het niet zou werken of heb ik door het grotere interval een grote kans op een reactie van mijn lichaam op remicade? Zijn er dan nog andere opties om naar toe te gaan als Remicade geen optie meer is (en dus ook humira) wanneer stelara niet aanslaat?
  Ikzelf heb nu ongeveer al 15 jaar remicade gekregen, waarvan de laatste 10 jaar ongeveer constant. Het is niet perfect, maar het helpt.
  Hoe zit het me de anale fistels enz. worden die terug erger of worden die mee onder controle gehouden door Stelara?

 • Reactielink Linda Du Jardin donderdag, 31 augustus 2017 22:35 Geplaatst door Linda Du Jardin

  Bedankt voor de uitleg, ik ben inmiddels uit vakantie en heb vlak daarvoor en tijdens een opstoot gehad en ben begonnen met medrol 16 mg . Inmiddels heb ik groen licht gekregen en volgende week donderdag de eerste baxter met Stelara, hopelijk werkt het goed en valt het mee met de bijwerkingen .
  Bedankt L.Du Jardin

 • Reactielink Tom donderdag, 03 augustus 2017 13:16 Geplaatst door Tom

  Infliximab (Remicade) bestaat ondertussen al een 20 jaar. Stelara is een nieuw medicijn (over enkele maanden is de terugbetaling in orde en komt het officieel op de markt).
  Infliximab wordt complex gemaakt waarbij men muizen antilichamen laat aanmaken die in ons immuunsysteem dan een bepaalde stof blokkeert. Door dat muizenbestanddeel kan je allergisch reageren of ontstaan er andere bijwerkingen (1 op 3 heeft vervelende bijwerkingen). Als je veel bijwerkingen hebt, werkt infliximab ook minder efficient is gebleken. Infliximab werkt ook op je hele immuunsysteem (gewrichtsklachten en huidklachten zijn doorgaans ook verbonden aan je immuunsysteem).
  Stelara werkt met een andere actieve stof, en richt zich enkel op het immuunsysteem van de darmen. De rest van je lichaam wordt met rust gelaten. Je kan beide medicijnen dus niet met elkaar vergelijken. In ieder geval hebben we al goede ervaringen gehoord met Stelara (zowel qua werking als qua bijwerkingen)
  Enige wat kan spelen is dat je klachten niet door de medicatie komen, maar door je immuunsysteem of de Crohn. Dat kan immers ook, maar dan zou je er al eerder last van gehad moeten hebben.

 • Reactielink L. Du Jardin donderdag, 03 augustus 2017 12:41 Geplaatst door L. Du Jardin

  Ik heb sinds 1983 Chron en heb als laatste baxters met infleximab gekregen met weinig resultaat + soort psoriasis als bijwerking en gewrichtpijn. Nu dacht de dokter om mij over te schakelen op Stelara of nog een nieuw middel dat pas in september zou te verkrijgen zijn (ook baxters). Mijn vraag is of er reden tot veronderstelling is dat ik dan deze bijwerkingen niet meer zou hebben en of de resultaten beter zouden zijn dan met infleximab? mvg L. Du Jardin

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.