donderdag, 10 december 2015 14:29

Resultaten fase 2: filgotinib Aanbevolen

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Het Mechelse farmaceutisch bedrijf Galapagos heeft de resultaten bekendgemaakt van een fase 2 klinische studie (testen bij een erg kleine groep patiënten). Hieruit blijkt dat hun toekomstige medicijn met 200 mg filgotinib werkzaam en veilig is bij matige tot ernstige ziekte van Crohn. Het medicijn wordt 1 maal per dag via een pilletje ingenomen en wordt goed verdragen. De studie was een dubbelblinde, placebo gecontroleerde studie bij 175 patiënten met matige tot ernstige ziekte van Crohn. De deelnemende patiënten waren ofwel niet eerder behandeld met anti-TNF (Remicade of Humira), of waren hier reeds behandeld maar reageerden hier niet op. De volledige studie bestaat uit twee delen van 10 weken behandeling waarvan nu de eerste resultaten na 10 weken behandeling gekend zijn. De resultaten na 20 weken worden over enkele maanden verwacht.

Samenvatting: Aantal patiënten: 44 met placebo en 128 met medicijn filgotinib Klinische remissie na 10 weken: 23% in de placebogroep tegenover 48% bij het medicijn Klinische reactie (verbetering in de klachten): 41% in de placebogroep tegenover 60% bij het medicijn.

Conclusie: de resultaten zijn opvallend beter dan in de placebogroep. Na 10 weken is er echter ook een groep van 40% van de patiënten die geen verbetering merkt. "Deze resultaten zijn robuust en belangrijk omdat ze gezamenlijk aantonen dat patiënten die filgotinib innamen, vaker klinische remissie bereikten en hun levenskwaliteit aanzienlijk verbeterde. Daar bovenop bereikte een significant aandeel van de patiënten een normalisatie van hun CRP, een objectieve biomarker voor ontstekingen," reageerde hoofdonderzoeker Dr Séverine Vermeire, Department of Gastroenterologie, Universitaire Ziekenhuizen Leuven. "Het is ook belangrijk om te constateren dat er tijdens de eerste 10 weken van dosering geen onverwachte veiligheidsbevindingen naar boven kwamen." Bron: Persbericht Galapagos

Gelezen: 3149 keer Laatst aangepast op maandag, 18 juli 2016 10:41

3 reacties

 • Reactielink Tom dinsdag, 19 juli 2016 13:19 Geplaatst door Tom

  Liliane,

  Of iemand een als proefpersoon een medicijn kan krijgen wordt bepaald door de onderzoeksgroep. Dit medicijn wordt o.a. in Leuven mee getest. Er is altijd een kans dat er een placebo gegeven wordt, waardoor sowieso ook niet iedereen in aanmerking komt om te vermijden dat een proefpersoon ernstig ziek zou worden door geen echt medicijn te krijgen.

  Er zijn nog andere medicijnen in onderzoek of waar het gewoon wachten is op de administratieve molen om de terugbetaling te regelen. Die medicijnen worden doorgaans in de grotere ziekenhuizen gegeven in afwachting tot dat het op de markt komt. Als geen 1 medicijn meer werkt en je dochter wordt in een kleiner ziekenhuis behandeld, kan ze beter doorverwezen worden naar een gespecialiseerd ziekenhuis of arts voor colitis ulcerosa. Zij hebben vaak nog wel enkele opties en toegang tot de nieuwste medicijnen.

 • Reactielink Liliane dinsdag, 19 juli 2016 13:16 Geplaatst door Liliane

  Beste,
  Mijn dochter (35 jaar) heeft colitus ulcerosa. Kan zij ook het geneesmiddel gebruiken. Andere geneesmiddelen (Remicade, Humira) hebben geen effect meer. Kan zij niet het geneesmiddel ‘filgotinib’ krijgen (als proefpersoon)??????
  Misschien kan ze dan terug gaan werken!
  Groetjes,
  Een bezorgde mama,
  Liliane

 • Reactielink Sharon dinsdag, 19 juli 2016 13:14 Geplaatst door Sharon

  Ik zou graag willen weten wat de bijwerkingen zijn!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.