donderdag, 29 december 2016 16:14

Medrol Aanbevolen

Geschreven door
Beoordeel dit item
(44 stemmen)
Als men een opstoot heeft, kan de dokter besluiten je Medrol te geven. Dit medicijn kan je opstoot goed te lijf gaan. Medrol remt namelijk de ontstekingsreacties (= anti-inflammatoire werking).

medrol 32mg

De werkzame stof van Medrol is:
 • Methylprednisolon
En het behoort in de groep van corticosteroïden (zoals Entocort en Budenofalk). In Nederland is Medrol gekend onder de naam Prednison.
Andere benamingen van Medrol zijn:
 • Methylprednisolon Injecties
 • Metypresol®
 • Solu-Medrol®
Corticosteroïden (beter gekend als cortisone) zijn een nabootsing van bepaalde hormonen die in de bijnierschors aangemaakt worden. Door de inname van Medrol, vermindert de lichaamsproductie van cortisone, waardoor er eigenlijk een te grote hoeveelheid ingenomen moet worden. Het grote probleem is echter dat de lichaamsproductie terug op gang moet komen bij het beëindigen van de behandeling met Medrol. Daarom mag je niet van de ene dag op de andere dag stoppen met Medrol, maar moet de hoeveelheid traag afgebouwd worden zodat je lichaam terug zelf voldoende cortisone begint aan te maken. Medrol heeft vrij veel mogelijke bijwerkingen en vooral door het risisco op osteoporose (botontkaling) zal men steeds proberen om een behandeling met Medrol zo kort mogelijk te houden (hoogstens een paar maanden). Het wordt daarom gebruikt om de ziekte (of een actieve opstoot) snel onder controle te krijgen of bij het opstarten van medicatie. Daarna wordt er zo snel mogelijk afgebouwd.

Bijwerkingen
Bij een lage dosering treden er meestal weinig tot geen bijwerkingen op. Bij een langdurig gebruik heb je kans op de volgende bijwerkingen:
- Toename eetlust
- Gewichtstoename (doordat Medrol heel wat vocht ophoopt in je lichaam, na het stopzetten met Medrol verdwijnt het extra gewicht beetje bij beetje)
- Groeiremming (komt bij kinderen voor)
- Hormonale bijwerkingen, zoals menstruatie-stoornissen, Cushing-syndroom, verlaagde glucose-tolerantie, suikerziekte
- Branderig, tintelend gevoel van je huid
- Acné
- Slechtere wondgenezing
- Zweten (vooral 's nachts)
- Huidlittekens (straie of striemen)
- Rode vlekken (erytheem)
- Opgezette buik
- Alvleesklierontsteking
- Misselijkheid
- Ontwenningsverschijnselen na langdurig gebruik, met oa spierpijn, koorts, en gewrichtspijn
- Bij langdurig gebruik kan je last krijgen van ooginfecties
- Slapeloosheid
- Stemmingsveranderingen (soms heel droevig zijn, maar vaker heel blij of euforisch)
- Persoonlijkheidsveranderingen
- Soms komen depressies voor
- Vollemaansgezicht
- Weerstandverlaging
Let wel, bijwerkingen hoeven niet altijd voor te komen. Als je denkt dat je een storende bijwerking hebt, raadpleeg je arts.

Wisselwerkingen
Mogelijke wisselwerkingen kunnen onstaan bij:
- Plasmiddelen
- Bepaalde pijnstillers (bijv, NSAID's zoals Aspirine)
- Bloedstollingsremmende medicijnen
- Barbituraten
- Efedrine
- Fenytoïne (Diphantoïne®, Epanutin®)
- Rifampicine (Rifadin®, Rimactan®)
- Bloedsuikerverlagende medicijnen (insuline en orale anti-diabetica)
Gelezen: 29117 keer Laatst aangepast op maandag, 20 februari 2017 07:46

Gerelateerde items (op tag)

Meer in deze categorie: Vollemaansgezicht »

12 reacties

 • Reactielink Van de Velde Peter donderdag, 19 november 2020 14:20 Geplaatst door Van de Velde Peter

  Medrol was voor mij een topmedicijn. Reeds jaren leed ik aan onverklaarbare oogontsteking, (1991)zo erg dat de oogspecialist vreesde voor blindheid aangezien niets hielp. Tegelijkertijd had ik ook jarenlang last van vocht in één oor. Regelmatig kon ik geen onderscheid maken tussen bloer of plafond, alles drazide, met braken tot gevolg. Toen dacht de arts aan medrol, en wat gebeurt er? Kort nadien was ik van ALLES verlost, en dit reeds jaren. Twee jaar geleden kreeg ik schrale hoest, begon mijn longen bijna uit te hoesten, kreeg tot 42 koorts en zakte niet (?)met sedergine, ik kreeg geen zuurstof genoeg. s'Nachts liep ik naar beneden, wou buitenlucht inademen, keek naar mijn vissen die in het water konden ademen, hoe is het mogelijk dacht ik...Kreeg dagelijks nachtmerries over opgesloten zitten in een glazen bel in de ruimte met te weinig zuurstof. Het was een zeer beangstigende periode. Ten einde raad vroeg ik mijn arts cortisone voor te schrijven, ze wou het wel proberen zei ze, en jawel, op 5 dagen tijd had ik terug 37 van temperatuur! Ik ben toen wel, van het harde bloederige hoesten mijn stem voor volle drie maanden kwijtgeraakt. Het was in 2017, lijkt eigenlijk perfekt op covid 19... Waarom zou men dit eens niet uitproberen op ernstig zieke patiënten met covid? Het middel kost een paar euro en werkt, bij mij toch, zeer goed. Mijn oogontsteking, oorprobleem is nog steeds niet teruggekomen, na 29 jaar! Medicijn nauwkeurig afbouwen is een cruciale boodschap. Toch zou ik willen weten wat er met mij precies aan de hand was, ik heb (uit angst) toen geen platen laten nemen van mijn longen.

 • Reactielink Tom zaterdag, 26 september 2020 15:45 Geplaatst door Tom

  De vieze smaak van Medrol gaat het gemakkelijkste weg door iets te drinken of te eten met een sterke smaak.

  Je kan het voor een groot deel voorkomen door het tabletje achteraan op je tong te leggen (waar je al minder proeft) en het snel in te nemen. Het is pas na een paar seconden dat je de vieze smaak krijgt doordat het lichtjes begint te smelten met je speeksel.

 • Reactielink Sannen dinsdag, 22 september 2020 14:35 Geplaatst door Sannen

  Hoe krijg je de vieze nasmaak weg

 • Reactielink Mertens Stanley vrijdag, 04 januari 2019 02:03 Geplaatst door Mertens Stanley

  Neem reeds twee maanden 1/4 per dag voor luchtwegen.kort van adem en vermoeid. Ben 73 en roker. Adem is veel beter maar nog vermoeid en soms draaierg en zware ogen. Verteert ook niet goed. Voel me echt niet goed.

 • Reactielink Bruno zondag, 09 december 2018 07:22 Geplaatst door Bruno

  Ik moet een kuur doen van 1week .Met medrol 16mg .Mag dit wel met mijn diabetes type 2

 • Reactielink Patricia vrijdag, 07 december 2018 14:43 Geplaatst door Patricia

  Frank de clerk heb momenteel zenen geklemd in rug dokter schrijf mij Medrol voor 5 dagen smorgens en savonds een halfke daarna 5 dagen 1maal per dag hafke. Dat is een kuur van 10 dagen.dan zou het lichaam zelf cortison moeten aanmaken. Ik lees dit bericht nu pas dit is van 2017 en dat van mij december 2018 mijn voorval

 • Reactielink Maes Sonia dinsdag, 06 november 2018 13:03 Geplaatst door Maes Sonia

  Ik was zwanger en moest ook medrol nemen.
  Enige wat er gebeurd is had een zware baby en bij zijn geboorte moest hij ook afkicken van de medrol.
  Hij is nu 26 jaar en heeft wel aschma maar wel door 8 jaar op sociale woning te wonen met schimmels !
  Ook ik moet hier meer en meer medrol nemen door ONGEZONDE woning waar ik ook nog eens in eletrieke rolwagen moet .
  Veel liefs voor jou en je baby.

 • Reactielink Fons Duchateau zaterdag, 04 augustus 2018 18:37 Geplaatst door Fons Duchateau

  Vanaf 2005 of al 13 jaar neem ik medrol in voor mijn reuma-ziekte.
  En dat varieerde van 32 mg tot op heden 4 mg.
  Ik ben daardoor 20 kg bijgekomen met een dikke buik alleen tot gevolg. Ik voel mij daardoor zo slecht in mijn lichaam en haat als gewezen sporter en dakwerker mijn vette buik.
  Maar het is niet anders en zo zal ik moeten oud worden.

 • Reactielink franky de clerck woensdag, 27 september 2017 19:09 Geplaatst door franky de clerck

  Ik heb hevige rugpijn' en moet nu en dan kuur medrol doen van dokters, , en afbouwen. Kan geen kwaad zegt dokters 'als het geen lange kuur is.
  mijn vraag aan jullie is dan hoelang is een lange kuur ' ik ken er die al 3 maand medrol nemen? Wilt u eens kijken aub. ?
  Graag mailke terug aub.
  Dank bij voorbaat. Groeten franky

 • Reactielink marianne vrijdag, 15 september 2017 20:06 Geplaatst door marianne

  Ik ben 30 weken en moet wegens een opstoot van crohn de rest vd zwangerschap medrol innemen.dit verontrust me want ik vraag me af of het echt geen kwaad kan voor de baby?

 • Reactielink Tom maandag, 20 februari 2017 08:18 Geplaatst door Tom

  Beste Gaëlle,

  Je darmspecialist kan je het beste advies geven voor je situatie.

  Volgende zaken moet je wel in het achterhoofd houden:
  - De meeste medicijnen worden niet getest op het gevaar bij een zwangerschap (dat kost veel geld om te laten testen en proefpersonen vinden is nog moeilijker). Daarom staat in de bijsluiter doorgaans dat het niet gebruikt mag worden tijdens een zwangerschap omdat het gewoon niet getest werd.
  - Bij Crohn en colitis ulcerosa heeft een opstoot meer schadelijke effecten dan de meeste medicijnen. Als de ziekte in het begin van je zwangerschap onder controle kan zijn, dan is men doorgaans de rest van de zwangerschap symptoomvrij.
  - De meeste medicijnen (van Medrol weet ik het niet) worden pas de laatste 3 maand doorgegeven via het bloed. De eerste 6 maand is er dan geen risico.

  Onze ervaring is dat Medrol vaak gegeven wordt tijdens een zwangerschap en als je arts dit voorgeschreven heeft, dan zullen alle voor- en nadelen wel afgewogen zijn.

 • Reactielink Cleppe Gaëlle dinsdag, 14 februari 2017 09:03 Geplaatst door Cleppe Gaëlle

  Beste,

  Ik ben 6 weken zwanger en zou een 10-daagse kuur moeten starten met medrol 32mg. Volgens mijn dokter kan dit geen kwaad dit te nemen tijdens de zwangerschap, maar in de bijsluiter en op internet lees ik heel andere dingen.

  Mvg

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.