zondag, 01 januari 2017 16:28

Humira Aanbevolen

Geschreven door
Beoordeel dit item
(19 stemmen)
Humira Crohnsite.be

Humira (Adalimumab) behoort net zoals Remicade tot de TNF-blokkers. Eenvoudig gezegd: bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is een eiwit betrokken bij het ontstekingsproces van de ziekte. Dit eiwit is Tumor Necrosis Factor Alfa (TNF Alfa). Men vermoedt dat deze stof een negatieve invloed heeft op onze ziekte. Daarom bevat Humira een eiwit dat de werking van TNF juist blokkeert (doordat Humira zich in het lichaam vasthecht aan TNF-alfa) waardoor het niets verkeerd meer kan doen in ons lichaam. Als gevolg verminderen de darmontstekingen en de symptomen.

Humira is eenvoudig gezegd een verbeterde versie van Remicade. Daar waar Remicade uit muizen- en ratteneiwitten bestaat, zijn dit bij Humira humane bestanddelen, dit wil zeggen dat ze heel erg lijken op gelijkaardige bestanddelen in ons eigen lichaam. Hierdoor verminderen de bijwerkingen en voornamelijk de allergische reacties die bij Remicade wel eens voorkomen. Ook gebeurt de behandeling via tweewekelijkse injecties in plaats van per infuus wat voor de patiënt comfortabeler is.

Omdat er door de behandeling een kleine kans is op Tuberculose (TBC) zal de arts/ziekenhuis vooraf TBC-testen doen. Als men geen tekenen heeft van TBC, dan zal een behandeling met Humira geen TBC veroorzaken. Bij hartproblemen mag men ook geen Humira krijgen, bij lichte hartklachten moet men onder controle blijven voor mogelijke hartklachten. 

De bijwerkingen die kunnen voorkomen:

Zeer veel voorkomend (Bij meer dan 10% van de patiënten): reacties op de injectieplaats (ontsteking op de injectieplaats)

Veel voorkomend (Tussen 1 en 10% van de patiënten): Infecties, bijv. urineweginfectie, infecties van de luchtwegen (verkoudheid, neusverkoudheid, bijholte ontsteking, bronchitis, longontsteking), hoofdpijn, uitslag, duizeligheid, misselijkheid, diarree, keelpijn, jeuk, blaren, buikpijn en bloedarmoede.

Zeldzaam (Tussen 0,1 en 1% van de patiënten): Tuberculose, andere ernstige infecties (bijv. sepsis), allergische reacties, zenuwaandoeningen (bijv. multiple sclerose), laag bloedcel gehalte waaronder bloedarmoede, opgezwollen voeten, gewichtstoename, depressie, moeite met slapen, opwinding, oogafwijkingen, oorafwijkingen, smaakverstoringen, gezichtsverstoringen, hoge bloeddruk, astma, leverfunctieafwijkingen, problemen in de onderbuik (overgeven, spijsverteringsstoornissen, verstopping), mondproblemen, huidafwijkingen (bijv. eczeem), haaruitval, urine afwijkingen (bijv. bloed of eiwitten in de urine, vaker urineren).

(bron bijwerkingen: Bijsluiter Humira)

De lijst met bijwerkingen lijkt vrij lang, maar zijn grotendeels kleine infecties en komen slechts bij een minderheid van de patiënten voor. De bijwerkingen van Medrol/Prednison bijvoorbeeld zijn hinderlijker en komen bij veel meer patiënten voor. Bijwerkingen van Humira die wij het vaakst horen zijn licht pijnlijk gevoel tijdens de injectie (omdat er citroenzuur in Humira zit dat lichtjes irriteert tijdens het toedienen) en gewrichtsklachten. Afgewogen tegen de erg goede werking van Humira op de ziekte zelf, kunnen we eigenlijk stellen dat de bijwerkingen eigenlijk erg meevallen.

Patiënten die zwanger willen worden, kunnen beter tijdelijk naar andere medicatie overschakelen. Toch kan Humira de eerste 6 maand van de zwangerschap geen kwaad aangezien Humira pas de laatste 3 maanden mee in het bloed van de foetus komt. Als je zwanger wil worden en je gebruikt Humira, kan je dit best bespreken met je darmspecialist.

Humira wordt grotendeels terugbetaald bij de ziekte van Crohn. Echter dient er in België eerst via de darmspecialist papieren meegegeven worden voor het ziekenfonds. Pas na akkoord van het ziekenfonds komt men tussen in de terugbetaling. Bij een 2-wekelijkse dosis is er geen probleem, bij een wekelijkse dosis dien je wel op te letten aangezien meerdere patiënten al hebben meegemaakt dat men op jaarbasis recht heeft op minder dan 52 dosissen.

Humira dient ook steeds koel bewaard te worden. Vooral op reis kan dit problemen geven. Zeker met een vliegtuigreis dien je er aan te denken (koel bewaren + extra bewijzen aangezien je vloeistof meeneemt in je handbagage). 

Voor de toediening is er een prikpen. Na het drukken op de knop wordt de Humira langzaam gedurende 10 seconden geïnjecteerd. 

Gelezen: 14982 keer Laatst aangepast op zondag, 01 januari 2017 16:32

2 reacties

 • Reactielink Tom donderdag, 21 januari 2021 07:48 Geplaatst door Tom

  Beste Monique,
  Je kan dit best bespreken met je (huis)arts aangezien dit een mogelijke allergische reactie op de medicatie is. Eigen ervaring is dat dit verholpen kan worden met cortisone (medicatie of zalf) en/of anti-allergiemedicatie. Je arts kan verder bekijken of het eventueel beter is om over te schakelen naar andere medicatie.

 • Reactielink Monique Van den Brempt maandag, 18 januari 2021 10:32 Geplaatst door Monique Van den Brempt

  Beste .
  Nog maar recent krijg ik reactie op het toedienen van de prik .
  Duurt enkele dagen roodheid gepaard met hevige jeuk ! ( slaaploze nachten )
  Is er een remedie, om van deze vervelende situatie te verzachten?
  In afwachting dank ik u bij voorbaat.
  Mvg Monique Van den Brempt

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.