zaterdag, 27 november 2004 19:18

Imuran Aanbevolen

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Imuran (azathioprine) remt je immuunsysteem af door de aanmaak van nieuwe witte bloedcellen te verminderen. Op het eerste zicht lijkt dit ongewoon en slecht, want dat betekent dat je ook sneller ziek wordt van een gewone verkoudheid. Maar anderzijds is het wel zo dat men vermoedt (onderzoekers zijn er bijna zeker van) dat het immuunsysteem een grote rol speelt bij de ziekte van Crohn. Doordat ons immuunsysteem overactief werkt, valt het ook goede bacteriën in de darmen aan met darmontstekingen tot gevolg. Het nut van Imuran is dat het het immuunsysteem onderdrukt, woordoor het de eigen darmwand niet meer zal aanvallen (bekijk het alsof ze ander en dringender werk te doen hebben). De keerzijde is dat de dagelijkse dosis van Imuran zorgvuldig bepaald moet worden, want bij een te hoge dosis bestaat het risico dat het immuunsysteem echt te weinig werkt, ook om je te beschermen voor een gewone verkoudheid. Imuran wordt normaal voor andere doeleinden gebruikt (zoals bij orgaantransplantaties om te voorkomen dat het lichaam het nieuwe orgaan afstoot).
 

Naast het feit dat Imuran slechts door 1 op 3 patiënten verdragen wordt, zijn er ook heel wat bijwerkingen (zeker na langdurige inname van Imuran). Niet iedereen heeft alle bijwerkingen en in dezelfde mate:

 • De medicatie heeft een invloed op de bloedsamenstelling: je maakt minder witte bloedcellen aan en je hebt meer bloedplaatjes. Door dit alles moet het bloed vaak gecontroleerd worden: in het begin om de 2 weken, later als men weet dat je de medicatie goed verdraagt, hoeft het maar 2 keer per jaar. De gewijzigde bloedsamenstelling kan leiden tot bloedarmoede in sommige gevallen. Verder heb je ook gemakkelijk blauwe plekken. 
 • Tijdens de eerste maanden kan je een alvleesklierontsteking (pancreatitis) krijgen. Geen reden tot paniek, want je arts zal dit in de beginperiode nauwlettend in het oog houden via bloedonderzoek. Als je een alvleesklierontsteking zou krijgen, dient de medicatie wel stopgezet te worden en mag je het ook later niet meer krijgen.
 • Lichte haaruitval: dit gebeurt niet bij iedereen en is maar tijdelijk.
 • Huidproblemen: vooral acné, afschilvering van de huid en het slecht genezen van wondjes.
 • Pijn in de gewrichten.

Let ook op om niet te veel in de vlakke zon te komen. Men heeft vaak een zonneallergie door het gebruik van Imuran/Azathioprine met pijnlijke of jeukerige huiduitslag tot gevolg. Bescherm je huid met een zonnecrème die voldoende beschermt voordat je in de zon gaat.

Imuran werkt pas na een 3 maand. Daarom wordt bij de opstart vaak tijdelijk nog een ander medicijn gegeven. Ook als je stopt met Imuran (vb overschakeling naar een ander medicijn), zal Imuran nog een tijdje actief zijn in je lichaam.
Voor vrouwen die zwanger wensen te worden: bespreek dit best tijdig met je arts. Je arts kan best adviseren voor jouw situatie wat het beste is: verder Imuran gebruiken of er tijdig mee stoppen.

Gelezen: 5742 keer Laatst aangepast op maandag, 01 augustus 2016 07:57
Meer in deze categorie: Risico op huidkanker bij Imuran »

3 reacties

 • Reactielink Van Gompel Erna maandag, 29 oktober 2018 22:28 Geplaatst door Van Gompel Erna

  Ik neem imuran in. En ook prolopa 250. Kan dat kwaad voor de bloedcellen?

 • Reactielink Tom vrijdag, 19 mei 2017 14:52 Geplaatst door Tom

  Beste Victor,

  Ik heb enkel ervaring met Imuran en Medrol in combinatie met een darmziekte. Wat ik wel weet is dat Imuran het immuunsysteem onderdrukt, voornamelijk bedoeld als dit overactief reageert en zich bvb op goede zaken begint te richten. Als je afweersysteem je spieren aanvalt, dan kan Imuran daarin helpen.

  Als je niet voldoende verbetering merkt, zou ik dit aankaarten bij je arts, want zoals je zelf aangeeft is er misschien een andere oorzaak van je problemen.

 • Reactielink Caverneels Victor zaterdag, 13 mei 2017 14:52 Geplaatst door Caverneels Victor

  Ik heb een probleem gekregen met de spieren in de bovenbenen en een slikprobleem.
  Ik ben 8 maanden in behandeling geweest in het ziekenhuis en revalidatie.
  Men vermoede dat mijn afweersysteem dfie spieren aan viel, de behandeling bestond voornamelijk IMURAN en Medrol.
  Tot vandaag neem ik nog altijd MEDROL en IMURAN, spijtig genoeg is er niet veel verbetering. In geval het werkelijk zo is (want men is niet zeker) dat mijn afweersysteem de oorzaak is kan IMURAN dit probleem verhelpen ?

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.