zondag, 25 juli 2010 19:52

Diagnose via feacale calprotectine

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Met een eenvoudige screeningstest kunnen patiënten, die een grote kans hebben op een inflammatoire darmziekte (IBD, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa), geïdentificeerd worden. Hierdoor wordt de noodzaak tot het uitvoeren van kostbare, invasieve en langdurige endoscopieën verminderd. Dit is een van de belangrijke uitkomsten van een studie uitgevoerd door wetenschappers van het UMCG die onlangs is gepubliceerd in het British Medical Journal.

Een eenvoudige, niet-invasieve en goedkope screeningstest zou helpen om de patiënten met een hoge waarschijnlijkheid op de ziekte te kunnen aanwijzen, zodat onnodig endoscopisch onderzoek bij andere patiënten kan worden voorkomen. Het meten van de calprotectine concentratie in ontlasting is een kandidaat screeningstest, maar de betrouwbaarheid hiervan bij patiënten waarvan men IBD was tot nu toe grotendeels onbekend. De UMCG-wetenschappers onderzochten of calprotectine in de ontlasting kan dienen als screeningstest om het aantal patiënten dat een belastende coloscopie moet ondergaan te verminderen.

De resultaten van zes studies bij volwassenen (670 patiënten) en zeven studies bij kinderen (371 patiënten) werden met behulp van een nieuwe methodologie (diagnostische meta-analyse) geanalyseerd. De studies kwamen overeen qua opbouw: het resultaat van de calprotectine bepaling werd vergeleken met het resultaat van endoscopisch onderzoek bij patiënten met een verdenking op inflammatoire darmziekten.

IBD werd bevestigd bij 32% van de volwassenen en 61% van de kinderen. Vooraf screenen met de calprotectine-test zou het aantal endoscopieën bij volwassenen met 67% reduceren en bij kinderen met 35%. De keerzijde van de medaille is dat bij 6% van de volwassen patiënten met een inflammatoire darmziekte de diagnose later zou worden gesteld en bij 8% van de aangedane kinderen. De gevolgen van het “missen” van patiënten met een inflammatoire darmziekte moet worden afgezet tegen het aantal patiënten dat onterecht een scopie ondergaat, zeggen de onderzoekers.

Ondanks dat de geanalyseerde studies in kwaliteit verschilden, concluderen de onderzoekers dat het bepalen van calprotectine in de ontlasting een nuttige screeningstest is om patiënten met een grote kans op inflammatoire darmziekte te kunnen aanwijzen. De bevindingen ondersteunen het gebruik van de calprotectine-test in ziekenhuizen, maar er is nog niet voldoende bewijs om de test ook in de huisartsenpraktijk te gebruiken. Een vervolgonderzoek zal zich richten op het gebruik van de screeningstest bij patiënten die bij de huisarts komen met symptomen als buikpijn, diarree, rectaal bloedverlies en gewichtsverlies.

Bron: UMC Groningen

Noot van de redactie: belangrijk om te weten is dat dit nog geen standaardonderzoek is. In België wordt het enkel maar gebruikt in studieverband omdat de kostprijs van 25 euro nog niet terugbetaald wordt. In Nederland is er al wel een terugbetaling. Met deze test zal er nog altijd nood zijn aan een traditionele coloscopie omdat men daarbij echt een beeld van de binnenkant van de darmen krijgt en omdat men biopten kan nemen. De test kan wel een goede aanvulling zijn op het bloedonderzoek en ervoor zorgen dat er minder (overbodige) coloscopieën zullen zijn.

Gelezen: 3210 keer Laatst aangepast op maandag, 01 augustus 2016 13:19

Gerelateerde items (op tag)

Meer in deze categorie: « Feacale calprotectine

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.