donderdag, 14 juli 2016 13:20

Ziekte van Crohn

Geschreven door
Beoordeel dit item
(10 stemmen)

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van de ingewanden. De oorzaak is voorlopig nog onbekend, hoewel genetische factoren en de omgeving een invloed schijnen te hebben. De ziekte kan op elke leeftijd opduiken, maar de eerste symptomen schijnen zich bij de meesten te ontwikkelen aan jonge leeftijd (tussen 15 en 30 jaar). Bij slechts 15% treedt ze pas op na de leeftijd van 50 bereikt te hebben.


Crohn komt vooral voor in Europa, Noord-Amerika en Australië. Per jaar komen er 5 nieuwe patiënten bij per 100.000 inwoners. Voor de zusterziekte colitis ulcerosa is dit 2 nieuwe patiënten per 100.000 inwoners. De ziekte werd genoemd naar de Amerikaanse arts Burrill B. Crohn die deze ziekte voor het eerst beschreef in 1932.

Hoewel de oorzaak van de ziekte onbekend is, weet men wel hoe de ziekte in zijn werk gaat. Het immuunsysteem heeft er veel mee te maken. Witte bloedcelen infiltreren in de darmwand en veroorzaken er een chronische ontsteking. Deze witte bloedcellen produceren dan in de darmwand giftige producten die uiteindelijk leiden tot darmontsekingen. Wanneer dit gebeurt, ervaart de patiënt de symptomen van Crohn. Deze symptomen zijn: diarree, buikpijn, gewichtsverlies en koorts. Bloedarmoede komt wel eens voor als gevolg van darmbloedingen, die slechts voorkomen bij 2% van de patiënten.

De ziekte kan zich voordoen in heel het spijsverteringstelsel: van de maag tot aan de dikke darm. De kans is het grootst dat de ziekte zich situeert op het einde van de dunne darm of het begin van de dikke darm. Er is een zeer geringe kans op voorkomen in de mond en aan de appendix, maar het is mogelijk. Fistels zijn een mogelijke complicatie bij de ziekte van Crohn. Vaak komen er zweren voor in de darmen. Deze kunnen een eigen gangetje/buisje vormen die een verbinding leggen met een ander deel van de darm. Maar fistels kunnen zich ook een weg vormen naar andere lichaamsdelen zoals de blaas, de vagina of de huid. Deze abnormale passages - die bij 30% van de patiënten met de ziekte van Crohn voorkomen - geraken vaak geïnfecteerd. Als het om een kleine fistel gaat kan een behandeling met medicatie (vb. Remicade of Humira) voldoende zijn om het te genezen. Grote fistels en meerdere fistels daarentegen moeten vaak operatief verwijderd worden, zeker wanneer men ook koorts of buikpijn heeft.


De ziekte van Crohn is vaak moeilijk vast te stellen en kan verward worden met colitis ulcerosa. Verschillende technieken kunnen gebruikt worden om de diagnose te vergemakkelijken, zoals een coloscopie.

Er zijn verschillende behandelingsmethoden. Het merendeel van de patiënten moet vroeg of laat een operatie ondergaan om het slechte (zieke) deel van de darm te laten verwijderen. Men heeft dan voor een tijdje geen last meer van de ziekte. Maar de symptomen komen vroeg of laat echter terug (de oorzaak is immers niet weggenomen). Bij sommigen blijft de ziekte zelfs meer dan 10 jaar weg. Er zijn er echter ook anderen die sneller na de operatie terug symtomen hebben. ' De' behandeling voor Crohn bestaat jammer genoeg nog niet. De symptomen kunnen wel voor een tijdje onder controle gehouden worden, maar de kans op hervallen blijft groot.

Stress vermijden en op de voeding letten kan een goede invloed hebben op de symptomen en het ziekteverloop.

Gelezen: 20206 keer Laatst aangepast op dinsdag, 19 juli 2016 12:44

20 reacties

 • Reactielink Dimitri G vrijdag, 14 december 2018 18:02 Geplaatst door Dimitri G

  Ik ben Dimitri, ben 29 jaar en ik weet sedert 3 jaar dat ik de ziekte van Crohn heb. Tijdens het eerste jaar is de diagnose gesteld na heel veel vijven en zessen. Op dat ogenblik was ik aan de slag via interim en ben ik deze job ook kwijtgeraakt door de regelmatige afwezigheden die voortkwamen uit mijn Crohn (en het nog zoeken naar de juiste diagnose). Sindsdien heb ik redelijk snel ander werk gevonden en hier ben ik nu nog altijd aan de slag. Ik doe mijn werk heel erg graag; ik werk voltijds als buschauffeur in bijzonder onderwijs voor het gemeenschapsonderwijs. Ik heb een goede band met de kinderen en krijg heel veel voldoening uit mijn werk. Ik werk voltijds en heb een contract van 38u/week. Ik doe echter elke week overuren. Zo werk ik dikwijls 12u/dag daar ik 'smorgens en 'savonds ook moet instaan voor de ophaaldienst van de kinderen. Nu heb ik de laatste tijd heel erg veel last van vermoeidheid en gewrichtspijnen. Ik denk dat het van de medicatie komt. Ik moet nu om de 8 weken naar de kliniek voor een bakster Remicade. Verder neem ik nog Imuran en Colitofalk. Zijn er nog mensen die hier last/bijwerkingen van ondervinden? Ik denk erover na om minder/deeltijds te gaan werken maar weet ook niet goed hoe ik dit het best kan aanpassen. Ik vrees ook dat mijn leidinggevenden en collega's het moeilijk hebben om dit te accepteren. Graag hoor ik jullie raad of tips.
  Alvast bedankt,

  Dimitri

 • Reactielink Neeltje maandag, 26 november 2018 12:20 Geplaatst door Neeltje

  Ik ( 56) heb in augustus 2017 de diagnose gekregen na jaren diarree met bloedverlies te hebben gehad met ernstige vermoeidhheids klachten en van de HA steeds te horen gekregen dat het PDS was en het bloedverlies door inwendige aambeien kwam. De behandeling begon met Entocort capsules en Pentasa zetpillen. Dit sloeg redelijk aan. Begin dit voorjaar werd ik steeds meer moe en kreeg weer flink diarree met bloedverlies ( zo een 25 tot 30 keer per dag rennen naar het toilet) maar ik werk in de zorg ( verpleeghuis) waar we zwaar onderbezet zijn dus maar door buffelen tot half september en ik opeens na een lange zéér drukke werkdag echt compleet instortte en niet eens meer auto durfde te rijden naar huis.Internist gebeld en kon gelijk terecht.Foto's laten zien van hoe bloederig de diarree was en toen gestart met stootkuur prednison en bloedonderzoek,ontlasting/urine onderzoek.Drie stootkuren verder en een AB kuur waren de ontstekingswaarden alleen maar hoger geworden dus scopie ingepland en afgelopen vrijdag gestart met Remicade via infuus.Uit de scopie kwam naar voren dat mijn hele dikke darm onder de zweren zit.Dat verklaard een hoop natuurlijk.Maar nu het volgende.Mijn werkgever vind dit allemaal maar zo zo .Ik heb in 17,5 jaar niet 1 ziektedag.Ook niet door de Crohn.Door gaan gewoon en hopen dat het beter wordt.Ik moet dan ook gelijk vanmiddag bij de bedrijfsarts komen die al aangaf dat ziek thuis zijn geen optie is wat haar betreft en dat ik best op ATB basis genoeg ander werk kan verzetten.Ze weigert op voorhand de internist te contacten want ik heb zelf een mond dus kan haar prima vertellen wat er dan mis zou zijn.Ik loop dus al dagen te stressen over dit gesprek en bedenk alleen maar dat even de stofzuiger door de woonkamer trekken net zo veel impact heeft op mijn gestel als een marathon ongetraind lopen.Ben volledig uitgeput daarna.Het werk wat ik doe is behoorlijk zwaar maar ja....daar doet niemand wat aan verder maar een bedrijfsarts die even tegen het werkverbod van mijn internist ingaat omdat alle reserves die ik nog had op zijn en herstel tijd nodig heeft is ook zo wat.....maar ja ,ik jaag het ziekteverzuim natuurlijk omhoog en dat kan en mag niet....Geen idee wat ik moet doen eerlijk gezegd...

 • Reactielink Noor zaterdag, 17 november 2018 12:07 Geplaatst door Noor

  Ik heb 3 jaar Crohn en neem Imuran. Ik krijg hier vreselijk veel bijwerkingen van zoals acne, koortsblazen, blaasontstekingen maar ook complete lusteloosheid, insomnia en een verlaagd libido. Ik heb al gelezen over de gunstige effecten van cannabisolie. Heeft iemand hier er ervaring mee? Is het trouwens wel legaal (zeker als leerkracht) om het te gebruiken?

 • Reactielink Ineke kroezen woensdag, 17 oktober 2018 00:34 Geplaatst door Ineke kroezen

  Hoi ik ben Ineke.
  En als ik dit allemaal lees mag ik nog van geluk spreken. Ik neem 1 x daags pentasa 2mg en heb ongeveer 10 jaar al de ziekte van chrôn. Tot de laatste paar dagen. Het begon in de zomervakantie maar er eigenlijk wat laconiek over gedaan. Volgens de mdl arts had ik toch contact op moeten nemen met haar. Bloedwaarden waren nog niet goed. Nu ben ik vorige week in Sevilla geweest daar heb ik een aanval gehad. Diarre remmers en ik kon weer verder. 5 dgn weer thuis. Voelde ik me niet lekker. Dacht de griep. Maar ik blijf nu alleen nog maar diarree en krampen houden. Ik heb voortdurend pijn rond mijn navel. Eetlust is minder. Hoop dat ik het allemaal goed komt met 1 zakje penthase meer. Wat waren de klachten voordat jullie geopereerd werden. Maak me nu alleen nog maar drukker!

 • Reactielink Lieve dinsdag, 22 mei 2018 17:55 Geplaatst door Lieve

  Ik ben nierpatiënt en 4 jaar na mijn'transplantatie kreeg ik darmkrampen en later ook hevige diarree, door het vele vochtverlies moest ik al snel opgenomen worden in het ziekenhuis. Vermits het in januari was dacht iedereen ikzelf ook dat het om buikgriep ging. Als nierpatiënt werd ik opgenomen door de nierspecialist er werd wel een stoelgang staal genomen om de calprotectine te bepalen maar daar werd verder niet veel aandacht aan besteed. Na vijf dagen mocht ik het ziekenhuis verlaten maar mijn toestand werd er niet beter op. Ik nam contact op met mijn behandelend arts en ze liet me opnemen bij de maagdarm specialist, ondertussen was ik al zes kilo lichter en kreeg intraveneuze voeding toegediend. Om een lang verhaal kort te maken kreeg ik uiteindelijk de diagnose Crohn door de cellcept (dit is medicatie tegen de afstoting van het nieuwe orgaan). Mijn toestand werd zo ernstig dat de helft van het colon + een gedeelte van het ileum is weggenomen.
  Voor mij was het hoofdstuk Crohn afgesloten de oorzaak verdwenen en de zieke darmen eveneens.
  Alles verloopt goed tot ik in in januari dit jaar regelmatig blaasontsteking en diarree krijg ik maak me nog geen zorgen tot begin de diarree zo ernstig wordt waardoor ik terug snel verzwak. Op 2 mei wordt ik opgenomen met een opstoot van Crohn, de calprotectine is terug sterk verhoogd en de coloscopie is heel duidelijk maar ik heb geen koorts en na 6 dagen mag ik naar huis. Nog geen 24 uur later ben ik al terug nu wel met hoge koorts, verdict een bacterie van de darmen in mijn bloed. Een inffuus met AB en opstart entyvio hoera na een week mag ik terug naar huis. Wat ik op de vier dagen thuis beleefd heb ga ik niet beschrijven maar sedert gisteren ben ik terug opgenomen met hoge koorts het zou terug een bacterie uit de darmen zijn maar het is nog niet duidelijk welke, ik hoop dat het einde in zicht is.
  Ik wou hier gewoon eens mijn verhaal kwijt maar misschien zijn er mensen die dit ook al meegemaakt hebben.

 • Reactielink Vandevoort Johan vrijdag, 06 april 2018 21:58 Geplaatst door Vandevoort Johan

  Ik heb ook de ziekte van Crohn. Ik
  heb alle medicatie geprobeerd die er op de markt is.Maar geen een dat voldoende bleek de werken. Heb ondertussen ook een operatie achter de rug.Daar ik geen verbetering zag in de verloop van mijn ziekte en niets van de klassieke behandelingen ook maar bleek aan de slaan ben ik verder gaan kijken voor een oplossing.Met een beetje geluk ben ik toen in contact gekomen met een voedingsspecialist . Op aanraden van deze man was ik onmiddellijk gestopt met melk en alle andere afgeleide producten van melk de drinken . Ook moest ik terug tweemaal daags pentasa 1mg nemen.Alle genotsmiddellen zoals koffie cola en frisdranken totaal overboord gooien. Wel proberen zoveel mogelijk water drinken en zeker op de nuchtere maag.Wel of dit nu puur toeval is of niet maak mij niet uit. Ik weet wel dat ik mij veel beter voel en tot nu totaal niks meer weet van mijn ziekte.

 • Reactielink Ann woensdag, 04 april 2018 14:31 Geplaatst door Ann

  Wie slaapt er ook (heel) slecht en neemt Remicade bij Crohn?
  Ik zoek overal maar vind bijna geen informatie.
  Alvast bedankt!
  Ann

 • Reactielink Kees donderdag, 15 maart 2018 13:31 Geplaatst door Kees

  Hallo allemaal, ik ben een man van 43 jaar en heb al jarenlang ziekte van Crohn (geconstateerd toen ik 24 was). Mijn klachten vallen gelukkig enigszins mee. Ik heb met name zo nu en dan hele heftige buikpijn en ben gauw vermoeid. En kon (en nog steeds al is het wel minder fanatiek) altijd sporten. Ik heb vorige week een coloscopie gehad en blijkt dat ik best wel een vrij grote vernauwing heb door het littekenweefsel (wat is ontstaan door de ontstekingen). Ik heb altijd Salofalk geslikt maar deze doen nu niet veel meer. Advies van mijn internist is om de medicatie te veranderen. Ik zou dan azathioprine moeten gaan slikken. Maar gezien de bijwerkingen ben ik hier niet zo happig op. Andere optie (maar is afhankelijk an de uitslag van de MRI die ik nog krijg) is een operatie om het stuk darm met de vernauwing/ontsteking weg te halen. Zoals gezegd vallen de klachten bij mij (tot nog toe) redelijk mee en om dan medicijnen te gaan nemen met best wel wat impact vind ik nogal wat. Maar niks doen (of zo doorgaan) is ook niet de oplossing want ondanks de 'geringe' klachten pruttelt die onsteking daar wel. Dus ik vind het best wel lastig om te beslissen wat nou het beste voor me is. Dus misschien dat er lotgenoten zijn die mij wat advies kunnen geven. Alvast bedankt en ook iedereen sterkte gewenst.

 • Reactielink Z Vr dinsdag, 13 maart 2018 14:04 Geplaatst door Z Vr

  Hallo iedereen,
  Ik vond mijn weg naar dit forum na een beetje opzoekingswerk over de ziekte. Ik heb zelf de diagnose niet, maar m'n mama, die de ziekte wel heeft, vertelde me dat ik me zou kunnen laten onderzoeken, aangezien ik met aantal klachten zit die haar bekend in de oren klinken. Ik ben aan het aftoetsen of m'n klachten een link zouden kunnen hebben met de ziekte, en feedback van jullie is welkom! Ik heb in het laatste jaar enkele maagontstekingen gehad - schijnbaar veroorzaakt door stress - en heb regelmatig de volgende klachten: pijn/irritatie ter hoogte van maagstreek, gevoelige onderbuik, onregelmatige stoelgang (zowel frequentie als type). Ik herken mezelf niet meteen in de top4 van crohn symptomen, behalve dan die gerelateerd aan pijn.
  Sinds ik van een vegetarisch naar een veganistisch dieet ben overgestapt (2 maand geleden) zijn de symptomen frequenter en iets heviger.

  Iemand die zich hierin herkent of aanknopingspunt heef?
  Alvast heel erg bedankt,
  Zanna

 • Reactielink Gyselynck N zaterdag, 27 januari 2018 12:08 Geplaatst door Gyselynck N

  Ik heb ook al 18 jaar Crohn. Begonnen met appendix uitgehaald en zo hebben ze het ontdekt. Ik dacht o valt wel mee wat medicatie en ik ben er weer door. Had ook nog nooit van Crohn gehoord. Ondertussen weet ik wel al beter. Het eerste jaar was een echte zoektocht voor medicatie enzo... In het zelfde jaar in november ben ik binnen gekomen in het ziekenhuis met verstoppingen in mijn darmen. Nog onderzoeken gedaan zelfs naar een professor geweest die gespecialiseerd was in Crohn, om eventueel te starten met remicade die toen nog maar in de beginfase was. Maar het was al te ver en zou niet meer helpen. Een operatie was noodzakelijk 70-80 cm van mijn dikke en dunne darm weggehaald. Ik was helemaal verzwakt en woog nog 39 kg. De volgende jaren waren een zoektocht voor medicatie, voeding. Had regelmatig opstoten en dan belande ik telkens in het ziekenhuis. Daarna was ik tweemaal zwanger waardoor ik elke keer 3kg aan overhield, nu weeg ik 47kg. Tijdens de zwangerschap voelde ik me supergoed kon alles eten maar na de bevalling was het elke keer een weerbots. Na de operatie heb ik ook nooit geen vaste stoelgang meer alles moet er zo rap mogelijk weer uit. De vetten en vitaminen kunnen niet worden opgenomen door die stukken darm die er uitgehaald zijn. In 2009 kwam ik dan toch in aanmerking voor remicade omdat het terug uitzag voor een operatie. Nu na 9 jaar kan ik zeggen dat mijn crohn redelijk stabiel is met af en toe eens ups en downs. Ik probeer me goed te verzorgen voldoende rust medicatie voeding. Door remicade is mijn immuunsysteem heel zwak. Daardoor heb ik al vier keer een longontsteking opgelopen. Ook vaak heel erg vermoeid, ijzer tekort, vitaminen tekort, enzo... Ik zou graag zijn zoals andere die gezond zijn, kunnen gaan sporten, bewegen, niks in de weg hebben. Ik moet steeds mijn voorzorgen nemen. Heb ook heel weinig energie en fut en dat mis ik enorm. Mijn leven is voor een groot stuk veranderd dan voor mijn Crohn en daar heb ik toch moelijk mee.

 • Reactielink Tom zondag, 10 december 2017 16:15 Geplaatst door Tom

  Beste Kevin,

  Alle medicijnen hebben bijwerkingen, alleen verschilt dit van persoon tot persoon en ook per medicijn. Meestal treden ook maar hoogstens een paar bijwerkingen van de lange lijst op waardoor persoon A een gevoelige huid krijgt en persoon B er misselijk van wordt. Dus het is moeilijk te voorspellen welk medicijn de minste hinderlijke bijwerkingen geeft.
  Indien bijwerkingen te erg worden, kan je vriendin dit best bespreken met haar arts. Een arts kijkt in de eerste plaats naar wat het beste is voor haar gezondheid, en bijwerkingen komen pas op de 2de plaats (en vooral de ernstige bijwerkingen). Vandaar dat dit belangrijk is om aan te geven aan de arts.

 • Reactielink johan lannoye dinsdag, 21 november 2017 10:23 Geplaatst door johan lannoye

  Ik vind het raar dat men weinig info krijgt of vind (internet) over wat er moet gebeuren na operatie
  laat staan na meerdere operaties
  Ik ben 60 jaar eerste operatie ik was pas 20 jaar net getrouwd. inmiddels 6 maal geopereerd waarvan 2 maal voor fistels.
  een lange weg
  Maar helaas de arts zegt dan ;operatie was goed geslaagd je mag naar huis
  Maar ze geven geen advies hoe het verder moet
  Je zoek het zelf maar uit
  Zo heb ik zelf langs veel omwegen uitgedokterd wat ik moest bijnemen van medicatie.
  zoals B12 inspuitingen om de 2 weken .omdat ik het stuk darm mis dat mijn B12 niet uit mijn voeding haal
  Creon forte voor mijn darmflora op peil te houden op speciaal voorschrift
  Dat is toch te gek dat je die info niet me krijgt na een operatie???
  Gisteren op controle .endoscopie .alles oké
  Ik ben voor crohn patient vrij goed. sport 3 intensief (fietsen) in de week
  en werk halftijds
  Ik wens alle crohn patienten veel goeds toe. leef per dag. en een beetje morgen.
  kijk wat je wel kan .en niet wat je niet kan
  GR JOHAN

 • Reactielink kevin callewaert dinsdag, 14 november 2017 18:04 Geplaatst door kevin callewaert

  beste, ik heb een vraag mijn vriendin heeft ook de ziekte van crohn en zij krijgt entyvio maar dit houd de ziekte wat tegen maar aan de andere kant krijgt ze wel iets anders in de plaats zoals acne enz... bestaat er dan niks die geen bijwerkingen heeft zoals die entyvio?

 • Reactielink Bart dinsdag, 19 september 2017 21:35 Geplaatst door Bart

  Hallo,
  ik ben Bart, 47 jaar en heb Crohn sinds mijn 30ste. In 2002 ben ik geopereerd: rechter hemicolectomie.
  Nadien 15 jaar met up en downs zoals de meeste crohnpatiënten.
  Sinds klein half jaar,frequent zware darmkolieken. Onlangs MRI en coloscopie gehad en opnieuw een vernauwing.
  Overleg met chirurg en hij gaat een stricturoplastie uitvoeren.
  Heeft er iemand enig idee wat de revalidatietermijn is? Als een kijkoperatie mogelijk is, zal die termijn misschien wel korter zijn...
  Zijn er mensen die deze operatie al gehad hebben en wat zijn jullie ervaringen?
  Mvg,
  Bart

 • Reactielink Mw. Beumer maandag, 19 juni 2017 17:10 Geplaatst door Mw. Beumer

  Hallo,
  Bij mij is ongeveer 4 jaar geleden Crohn geconstateerd, na jaren bij verschillende huisartsen te zijn geweest, eindelijk een diagnose. Ik werd er al van beticht dat het tussen mijn oren zat!!!
  Ik ben begonnen met Entocort (bevat pretnison) hielp bij mij geweldig, maar je kunt niet eeuwig pretnison blijven slikken. Daarna veel andere medicijnen gehad die (bij mij ) allemaal vervelende bijwerkingen hadden.
  Vorig jaar longkanker gekregen, operatie,chemo en bestralingen.
  Omdat ik helemaal in beslag genomen werd door mijn strijd tegen kanker ben ik gestopt met de medicatie voor crohn.
  Dat heb ik geweten want daarom heb ik van 4 voorgeschreven chemo er maar 2 kunnen afmaken, vreselijke last van mijn darmen gehad, 2x met de ambulance thuis weggehaald. Het was heel erg, bleek dat bijna alle medicatie voor de kanker ontzettend op je darmen sloeg.
  Nu een jaar verder speelt weer de crohn op, ik weet niet meer wat ik nu nog moet doen.
  Wordt er een beetje wanhopig van.

 • Reactielink mariem zondag, 04 juni 2017 15:04 Geplaatst door mariem

  hallo
  Ik ben Mariem, Ik ben 22 jaar deze maand was ik erg ziek, ik had een anaal abces ik heb twee operaties gedaan omdat die ontsteking was niet helemaal weg. ze hebben ontdekt dat ik ziekte van crhon heb. nu ik neem imuran en remicade.
  ik heb zwaar bloedarmoede en ik voel mij altijd moe. nu ik ben beter aan het worden. ik ben nog niet bijgekomen ik heb 7 kilo's kwijt nu weeg ik 47 kilo. Het is echt moeilijk om te accepteren, zeker in deze periode ik heb examens, en met dat warm weer word ik echt benauwd.
  Ik hoop dat ik zo snel mogelijk beter word omdat het echt niet plezant.

 • Reactielink Uwe Dietzel vrijdag, 31 maart 2017 14:35 Geplaatst door Uwe Dietzel

  Ik ben Uwe,
  30 jaar geleden ben ik de eerste keer geopereerd aan de darmen,
  men dacht in eerste instantie aan appendix, maar de klachten bleven.
  Er volgden verdere operaties en vervolgens ook de diagnose Crohn.
  Na 12 operaties stond ik met 175 cm en 49 kg aan het einde.
  Gelukkig herstelde ik weer en was een tijdje klachtenvrij,
  als men dat zo noemen mag.
  Nu, 30 jaar later heb ik weer grote problemen met de Ziekte van Crohn,
  vele medicijnen, die meer bijwerkingen hadden, hielpen niet,
  pass een endoscopische uitrekking van vernauwingen en een massieve behandeling met Prednison hielpen,
  ik ben ronde 10 kg aangekomen, maar naar afbouw van de Prednison waren de klachten noch erger als voor de behandeling.
  Mijn conditie is op 0 gezakt, mijn gewicht is 10 kg te veel geworden,
  en mijn moed om te leven is wel iets naar beneden gegaan,
  kon ik 5 jaar geleden nog 4 of 5 dagen per week werken,
  zo ben ik nu na 2 uren al "kapot".
  Medicijnen helpen bij mij niet,
  Prednison kan je niet langdurig nemen,
  operatie willen de artsen niet (het is bijna niks meer om weg te halen),
  wat kan ik nog doen ??
  Ik wil niemand bang maken,
  en zelf ben ik van plan, ook nog wat te leven, maar het is moeilijk !
  Groet
  Uwe

 • Reactielink M.Rotgans zondag, 31 juli 2016 08:32 Geplaatst door M.Rotgans

  Hallo Tsameni

  Ik denk niet dat je ooit van de remcicade af zal komen je zal misschien andere medicatie krijgen om de ziekte onder controle te houden.
  Ik had ook een vernauwing op dezelfde plaats en ben daar op 24 december 2015 aan geopereerd, ze hebben 75 cm dunne darm weg gehaald tot op heden gaat het heel goed ik gebruik thans azathioprine om crohn onder controle te houden.
  Bij mij werd die vernauwing veroorzaakt door littekenweefsel .

 • Reactielink Marcel R dinsdag, 19 juli 2016 13:01 Geplaatst door Marcel R

  Ik heb ook de ziekte van crohn en heb daarvoor in september en december 2015 in het ziekenhuis gelegen. In september had ik een infectie in de dunne darm waar deze overgaat in de dikke darm waardoor ik veel gewicht, lichaamsvet en spierweefsel ben kwijtgeraakt. Ze hebben dit behandeld met prednison.
  Na twee weken mocht ik weer naar huis en leek het goed te gaan maar eind november begonnen de problemen weer, deze keer geen infectie maar litteken weefsel op de plaats waar eerder de infectie had gezeten.
  Omdat ze dat niet konden oplossen met medicijnen ben ik op 24 december 2015 geopereerd aan mijn dunne darm ze hebben 75 cm darm weggehaald.
  Nu gaat het op zich goed ik gebruik azatioprine 150 mg per dag maar er komt niet veel gewicht bij weeg met mijn 1 meter 90 maar 72 kg.
  Het is in eerste instantie zeer moeilijk dit te accepteren want het is echt een zeer venijnige rot ziekte om te hebben en helaas denken er veel mensen daar te licht over ze zouden eens moeten ervaren wat wij als patiënten hebben ervaren.

 • Reactielink Tsameni dinsdag, 19 juli 2016 13:00 Geplaatst door Tsameni

  Hallo,

  Ik ben Tsameni, en woon in de Kempen, ik heb de ziekte van Crohn.
  Ik heb te kampen met een vernauwing van de overgang dunne darm dikke darm.
  Ik ben in Bonheiden in behandeling. Ik ben nu op Remicade geplaatst, om een operatie te vermijden, in het begin was het om de 8 weken nu om de 6 weken, het is nu al twee jaar en ben 12 kg bij gekomen, dat vind ik ja niet zo plezant natuurlijk.
  Ik hoop ooit van de Remicade terug af te zijn.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.